Prikkelarm zwemmen in Zwembad Hoogland een sportieve uitkomst voor Arno.

Sinds oktober 2023 is het nu mogelijk om wekelijks op elke maandagmorgen tussen 12:00 en 13:00 uur prikkelarm te komen zwemmen. Arnaud van den Berg, locatie bedrijfsleider van zwembad Hoogland, biedt deze mogelijkheid aan, aan mensen die te maken hebben met problematiek Long Covid. Een van de zwemmers die hiervan gebruik maken is Arno Dubbelhuis (51). Op een willekeurige maandagmorgen spraken we hem kort in dit zwembad.

“Na twee uurtjes ga ik de bank op of naar bed”
Sinds maart 2022 heeft hij Long Covid te maken. De kenmerken hiervan zijn, dat hij last heeft van extreme vermoeidheid, hersenmist, pijn in de spieren, eczeem, prikkelgevoeligheid van radio, TV, gesprekken enz. Inmiddels heeft hij al vele artsen en therapeuten bezocht en een oplossing is op dit moment nog niet in beeld. Zelfs heeft hij een revalidatietraject bezocht in Hilversum en daar gewerkt aan de mentale aspecten van deze ziekte. Al deze bezoeken en behandelingen doen wat met je. Hij vertelt daar het volgende over: “Door deze problemen moest ik stoppen met werken en ben nu in de WIA terecht gekomen. En helaas zijn mijn vriendenclubs ook stukken minder geworden, omdat ik niet mee kon doen aan diverse sociale contacten. Ik moest mij steeds meer afzonderen, omdat er teveel prikkels waren. Het kost mij gewoon teveel energie om meer dan twee uurtjes actief te zijn. Na twee uurtjes ga ik de bank op of naar bed om bij te komen.” Ook zijn huishouden, zoals stofzuigen, dweilen en zelfs traplopen is door deze ziekte moeizaam geworden.

Vriendschap
We vernamen ook van hem dat de vriendschappen voor hem heel anders zijn geworden. De vraag die opdoemt is, wat betekent dit voor hem? “Ik kom nu mijn ware vrienden tegen. Ik weet nu wie er wel zijn. Sommigen vrienden kennen ook mensen die Long Covid hebben gehad. En zij hebben daar begrip voor dat ik soms maar max 2 à 3 uur iets kan ondernemen, want hierna moet ik slapen en energie op doen.”
Als je dit allemaal leest, dan moeten we samen wat gaan doen om dit op te lossen. Arno zegt daar het volgende over: “Het is wel lastig om te beantwoorden wat we moeten gaan doen. De samenleving moet er gaan voor zorgen dat er meer prikkelarme omgevingen zijn. Kijk we kunnen b.v. wel naar een bibliotheek maar daar zijn altijd kinderen aan het spelen. Ook in de horeca staat de radio altijd aan en daar wordt heel veel gepraat en veel geklingel van glazen. Dit kan voor mensen en mij al teveel zijn. Dus koffie drinken in een winkel of bar waar geen muziek aan staat, kan voor mij en anderen heel wat schelen. Hiermee kan ik dan wel mijn sociale contacten onderhouden.”

Arno’s grootste wens
Inmiddels gaat hij, binnen zijn mogelijkheden wel eens naar een evenement of concert met oordoppen in en zit dan wel achter in de zaal. Nu heeft hij de mogelijkheid om in het zwembad Hoogland wekelijks op de maandag prikkelarm te zwemmen. Een andere wens van hem is ook dat er meer aandacht komt voor de huidige Long Covid problemen, want er is nog altijd veel onbegrip. Je ziet het niet aan de persoon, maar als hij te lang actief is leidt dit tot extreme vermoeidheid en/of een crash en dat resulteert weer in dagen op bed liggen. Dit noemt men PEM en dat betekent Post Extertional Malaise. Maar zijn grootste wens is wel deze: “Ik hoop dat er zo snel mogelijk medicijnen op de markt komen die mij en de vele anderen kunnen helpen met het oplossen van de Long COVID problemen. “ Hopelijk komen na dit interview meer mogelijkheden om te zwemmen in dit zwembad of andere zwembaden!

Lees ook andere artikelen over Long Covid en door op de desbetreffende regel te klikken!

Patiënten met post-COVID syndroom worden zieker van inspanning
Long Covid Is a Disabling Disease—And It’s Not Rare
Meer jongeren dan volwassenen hebben post-covid: ‘Kom niet uit mijn woorden’

Lees hier ook op de site van SRO

Hey hallo daar 👋
Leuk dat je het Hooglandse nieuws volgt.

Meld je gratis aan om elke maand de Hoogland Online maandupdate te ontvangen.

We spammen niet en in iedere update zit ook een link om af te melden. We geven je mailadres aan niemand door.

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *