Jan Carel van Dijk laat het Rijke Roomse Leven van Amersfoort zien

Recentelijk was Jan Carel van Dijk op bezoek in de Pastorie om de nodige voorbereidingen te treffen voor zijn boekpresentatie: Het Rijke Roomse Leven in Amersfoort. Dit vindt plaats op 10 november a.s. en wordt feestelijk geïntroduceerd in de Pastorie van de Sint Martinuskerk.

Een kroon op zijn werk een familieboek schrijven
In deze ontmoeting gingen we met hem in gesprek over dit boek en waarom hij dit geschreven heeft. Met het schrijven van dit boek is hij in het voorjaar van dit jaar begonnen. Vanaf dat moment was hij een aantal maanden zoet daarmee, voordat er eindelijk enige teksten ontstonden. Hierna liet hij dit zien aan de opmaker en toen ging het heen en weer en werd dit boek gedrukt. Voor Jan Carel is het inclusief herdrukken zijn 22e boek en het is zijn de zestiende titel. Het schrijven is als een drive begonnen op de lagere school toen hij als leerling in de 5e klas les zat. Dit begon met een puzzeltocht die zijn onderwijzer gemaakt had. Deze won hij ook. Hij leerde toen al zoveel moois ontdekken, door de vragen die hij gesteld had. Hij kreeg hiermee de liefde voor Amersfoort en dat is bij hem doorontwikkeld. Hij ging toen oude ansichtkaarten van onze stad verzamelen en op een bepaald moment ging hij een lezing daarover geven aan buren en familieleden. “Dit zou maar een paar uurtjes duren, maar het werd vaak diep in de nacht.” Door dit kreeg hij al gauw meer uitnodigingen, zoals van de Waterlijn, Gilde Amersfoort, enz. Zijn oude ansichtkaartenverzameling begon daardoor steeds meer te leven. Als hij die verhalen hij vertelde kreeg hij al gauw het verzoek om deze in boekvorm uit te brengen, waardoor de mensen er langer van konden genieten. Zijn schrijverspen is nog lang niet leeg, maar zijn leeftijd noopt hem om nog een mooi boek te schrijven over zijn eigen familie. Dit is bedoeld voor zijn kinderen en kleinkinderen en ook andere mensen daaromheen. Het wordt dan een boek van een gewoon middenstandsgezin van een familie die al 70 – 80 jaar geleefd heeft in onze stad.

De nodige katholieke reuring
In het nieuwe boek lezen we vanaf 1850 tot heden. Het laat de periode zien dat de katholieke kerk zich meer ging emanciperen. Dit betekende o.a. dat er een eigen bestuursstructuur opgebouwd werd en in 1853 werd dat officieel. Dit liep door tot aan het 2e Vaticaanse Concilie, want toen veranderde er veel. Het Vaticaans Concilie was van 11 oktober 1962 tot 8 december 1965. Het was ook het moment dat de oorspronkelijk Latijnse vieringen in onze eigen taal gevierd gingen worden. Dit veroorzaakte de nodige bewegingen, want traditionele katholieken vonden dit maar helemaal niets. En moderne mensen zeiden: Eindelijk. Dit was een keerpunt en sindsdien is er veel veranderd en ook dingen te goede. Het altaar was niet meer achter of voor in de kerk en dat ligt eraan hoe je dit bekijkt. Er kwam toen ook een mooie tafel om de eucharistische maaltijd te vieren. De priester draaide zich toen om en kon de gelovigen aankijken. In deze periode gebeurde ook onvoorstelbare dingen, want de kerk mocht weer van alles en dat liet zij ook weer zien. Dit betekende dat er veel katholieke scholen, internaten en kloosters kwamen. Dit zorgde voor de nodige reuring en er kwamen ook meer roepingen. Het werd een tijd met een en ander elan. Het betekende ook dat in Amersfoort een en ander teweeg werd gebracht. In dit boek zul je daar het een en ander over lezen en zien.

“Er is heel veel moois in de wereld”
Tot slot komen we aan het eind van deze ontmoeting en we vragen hem wat zijn levensmotto is. Hij zegt gelijk: “Geniet van het leven, want het duurt maar even. Ik ben ook een beetje Bourgondisch van aard. Dit is ook wel te zien aan mijn postuur. Maar bovenal is het mooi dat ik een heel fijn gezinsleven heb. Dit is een enorme rijkdom waar we samen van genieten, waardoor ik vele historische boeken heb kunnen schrijven.”
Het boek: Het Rijke Roomse Leven in Amersfoort (Amersfoort, Stichting Flehite Publicaties, 2022) ISBN 9789083192932 heeft 80 pagina’s en de prijs is € 17,50. Dit boek is verkrijgbaar bij diverse boekhandels die Amersfoort rijk is en ook te bestellen via de webshop van de uitgever: www.flehitewebshop.nl

Bekijk hier een speciaal gemaakt filmpje met een beeld vanuit Hoogland

Hey hallo daar 👋
Leuk dat je het Hooglandse nieuws volgt.

Meld je gratis aan om elke maand de Hoogland Online maandupdate te ontvangen.

We spammen niet en in iedere update zit ook een link om af te melden. We geven je mailadres aan niemand door.

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *