Bert Kasper laat zijn Verborgen orgelspel Kleuren zien

In 2011 schreef Bert Kasper (81) het boek Verborgen Kleuren. Recentelijk vonden dit boek in een van de mini bieb’s die Hoogland rijk is. Bert woont al vele jaren in Hoogland en is visueel gehandicapt vanaf zijn geboorte in 1941. In het boek lazen we zijn openhartigheid, veelzijdigheid over zijn beperking en wat dat allemaal met zich mee brengt. We zochten hem thuis op, om eens na te praten over dit boek. Maar ook om van hem te weten wat zijn orgelspel plannen zijn op woensdagmiddag 16 augustus. De Sint Martinus organiseert op elke woensdagmiddag vanaf 12 juli t/m 16 augustus: Open kerk en tuin tijdens de zomervakantie.

Bert schrijft graag verhalen
In zijn boek lezen we dat hij het na de tweede wereldoorlog best moeilijk heeft gehad om zijn plek te vinden in de samenleving. Het was toen een harde tijd en hij kon toen ook niet aan alles mee doen. “Jongens die in de pubertijd zaten, konden toen stiekem met hun brommer op stap en achter de meiden aan gaan en dat kon ik allemaal niet.” Hij raakte daardoor achter en jongeren lieten hem in die tijd steeds meer links liggen. Bert was daar ook niet open in en schaamde zich er in die tijd erg voor dat hij slecht zag. Hij wilde daarvoor niet uitkomen. “Je wilt niet anders zijn dan anderen, maar je bent het wel natuurlijk”. Bert schrijft graag verhalen en dat deed hij ook al graag in zijn arbeidzame leven, want dan schreef hij veel over de koel- en koudetechniek. Hij vindt het leuk om voor zichzelf te schrijven. Dit heeft hij 9 jaar lang ook gedaan voor een internet magazine, waarvoor hij korte columns schreef.  Dit bracht hem op het idee om een boek te schrijven, zodat hij meer kon uitweiden over diverse zaken. Dit boek schreef hij ook om zijn kinderen en kleinkinderen te informeren wat het betekent om visueel gehandicapt te zijn en te leven met beperkingen en de teleurstellingen die hij soms moet meemaken.  Wat hij erg positief vindt voor hem zelf is dat hij toendertijd gewoon naar de basisschool en de MULO ging in zijn geboorteplaats Delfzijl. Doordat op zijn 15e zijn gezichtsvermogen sterk verslechterde moest hij naar het blindeninstituut Bartimeüs te Zeist voor een vervolgopleiding. Daar had hij de mooiste tijd van zijn leven omdat hij daar niet anders was dan zijn leeftijdgenoten. En ook zijn arbeidzame tijd was erg mooi en fijn!

“Op een gegeven moment raak je al die noten allemaal kwijt” 
“Ik heb zelf een elektronisch orgel maar vind het hartstikke leuk om nu na ruim 35 jaar op het grote en echte orgel in de Sint Martinuskerk te spelen.” Op dit moment is hij druk aan het spelen van de muziekstukken van Beethoven en solotino’s die geschreven zijn voor piano of klavecimbel. Vroeger speelde hij nog hele grote orgelwerken. Dat lukt hem nu niet meer, omdat hij alles uit het hoofd moet spelen. “Op een gegeven moment raak je al die noten kwijt.” Dus bezoekers verwacht geen grote orgelstukken van Bach. Op deze middag zal hij veel lichte muziek gaan spelen. En zijn favoriete muziekstuk is wel:  Wachet auf, ruft uns die Stimme van J.S. Bach. Door diverse aangereikte hulpmiddelen heeft hij dit kunnen leren, maar dit zal hij op deze middag niet laten horen. Na afloop van dit interview speelt hij op zijn huisorgel: een improvisatie over Alle Menschen werden Brüder en dit is te zien in de youtube reportage.

Het orgelconcert van Bert
Het orgelconcert van Bert zal naar verwachting een mooi verborgen kleur worden. Kom op woensdagmiddag 16 augustus tussen 14:00-16:00 uur naar de Sint Martinuskerk laat de orgelkleuren van Bert binnen komen. Lees meer op de site van: https://katholiekamersfoort.nl/martinus/

De Verborgen orgel Kleuren van Bert Kasper

Hey hallo daar 👋
Leuk dat je het Hooglandse nieuws volgt.

Meld je gratis aan om elke maand de Hoogland Online maandupdate te ontvangen.

We spammen niet en in iedere update zit ook een link om af te melden. We geven je mailadres aan niemand door.

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *