Edo gaat voor Faam to Go

Sinds 15 maart 2020 hebben we te maken met het sluiten van alle horecagelegenheden in Hoogland. Dit gold ook voor het restaurant de Faam. De Faam is zo’n tweehonderd jaar geleden als rustplaats begonnen en diende voor de vermoeide reiziger.  Het was ook ingericht met een drinkplaats voor paarden. Nu bestaat het nog steeds en is het tijd om te horen van Edo Kuipers (eigenaar van de Faam) hoe het nu gaat.

Ik kijk altijd naar mogelijkheden

Edo is een jonge vader van 43 jaar en hij heeft samen met zijn vrouw Patricia twee jonge dochters van 11 en 13 jaar. Acht jaar geleden heeft hij de ‘dynastie’ van de Faam voortgezet. “Ik sta heel positief in het leven en kijk altijd naar mogelijkheden en niet naar de onmogelijkheden. Ik probeer elke dag dit bedrijf ook op een leuke manier neer te zetten.” Aldus Edo. Maar nu 1 jaar later voelt hij zich soms wel enorm beperkt bij het runnen van dit restaurant.

Inmiddels runt hij dit restaurant al 8 jaar lang en hij kende Hoogland amper. Ik vond het heel spannend hoe het hier zou verlopen. Maar ook vroeg hij zich af hoe hij hier in Hoogland ontvangen en opgenomen werd. “Dit is gelukkig heel goed gegaan, want ik heb gelijk met heel veel verenigingen en partijen bemoeid en mij laten horen. Dit resulteerde erin dat ik een mooi plekje in Hoogland heb gekregen en daarbij ook nog eens een mooie gunfactor heb gekregen. De mensen komen graag naar dit restaurant.” Dit voelt bij hem heel erg goed, daar hij graag met mensen omgaat en dit mag combineren met zijn werk, hij vindt dat erg fijn.

Stil zitten zit totaal niet in me

Nu hij vorig jaar te horen kregen dat er een lockdown kwam, was dit voor hem een enorme teleurstelling. Hij moest zijn restaurant plotsklaps sluiten en er volgde een periode vol met onzekerheden. Hij had nul perspectief, wat de overheid zou gaan doen als het gaat om steunmaatregelen. “Ik moest toen zo snel mogelijk ingrijpen in de organisatie en moest bepalen waar we staan, ook financieel. Maar ik had ook de vraag hoe snel dit bedrijf zo klein mogelijk gemaakt kon worden. Ik moest toen keuzes maken en afscheid nemen van diverse organisaties, personeelsleden, enz. Dit was voor mij de enige kans om te overleven.” Het stil zitten en afwachten wat er gebeuren gaat zit er totaal niet in bij Edo. Al snel maakte hij al plannen om daaruit te komen en bedacht het format: Faam to Go. Dit betekende dat hij, samen met zijn medewerkers, gerechten ging maken waar men thuis van kan genieten. Dit betekende voor hem dat hij zijn aanwezige voorraad kon opmaken wat ook weer wat lucht gaf. “Ik was verrast dat dit idee een enorme steun kreeg vanuit Hoogland en bij mijn vaste gasten, organisaties, enz. Het was overweldigend hoeveel mensen een menu bestelde.” Door dit beginnende succes moest hij ook bedenken welke menu’s er nog meer geserveerd konden worden. Inmiddels is het al zover dat hij wekelijks 4 items op zijn menukaart veranderd. Waar hij ook trots op is, dat vele vaste gasten wekelijks nog steeds een menu komen ophalen.

Een handige bijkomstigheid van de maaltijden is dat zij ready-to-eat zijn. Dit betekent dat de gerechten thuis niet meer warm gemaakt hoeven te worden. Je kunt er direct van genieten. Met proef-koken en uitproberen lukt het hem om wekelijks zijn gasten te verrassen met nieuwe gerechten. Dus stil zitten doen Edo en zijn medewerkers niet.

Deze tijd maakt mij wel scherper

Nu we een jaar verder zijn vragen we Edo hoe het nu met hem gaat en hij vertelt ons het volgende: “Laten we vooropstellen dat bijna iedereen nog steeds in dienst is. Het team is naar elkaar toe heel positief. We zien elkaar elke week bij het format Faam to Go and take away.” Maar corona brengt ook heel veel bij hem teweeg, want hij heeft ook kritisch naar zijn eigen organisatie gekeken en daarin het e.e.a. aangepast. Dit is wel een les voor hem, want je moet altijd kritisch blijven kijken naar je eigen organisatie.

Ik sta elke dag op met een lach

Tot slot vragen we hem wat het mooiste moment is geweest bij het uitzetten van dit format. “Wat ik heel erg leuk vond om te doen, waren de afgelopen kerstdagen. Dit restaurant heeft toen een 5-gangen menu gekookt en het was gelijk een heel groot succes. Maar ook merk ik dat we nog steeds een aantal hardlopers op de kaart hebben staan die er niet af gaan. Je moet dan denken aan de Pasta Ossenhaas samen met een romige truffelsaus, de Spareribs met friet, maar ook de Carpaccio die nergens anders zo goed smaakt als hier. Ik realiseer mij altijd dat ik voor de moeilijkste eters altijd wat moet kunnen serveren, zodat de lekkerbek altijd kan blijven genieten bij mij! Dit alles zorgt erbij mij voor dat ik elke dag op sta met een lach.”

Andere Menu-ideeën in Hoogland

Ga voor heerlijke ambachtelijke pasta´s hier naar de site van café de Noot. Concordia-Hoogland serveert ook nog steeds heerlijke thuisgerechten en bekijk deze hier. Restaurant Eten bij Bart is hier ook van de partij! Tot slot Restaurant In den Gloeiende Gerrit doet ook mee en ga hier naar hun facebookpagina en lees meer over hun pannekoeken.

Literair Diner De Faam Hoogland

Op maandagavond 9 oktober 2017 werd het 2e Literair Diner Hoogland gehouden in het restaurant de Faam en hoe dat verliep is hieronder te zien. Het is een geweldige eyecatcher en hopelijk is dat dit jaar weer mogelijk.

Hey hallo daar 👋
Leuk dat je het Hooglandse nieuws volgt.

Meld je gratis aan om elke maand de Hoogland Online maandupdate te ontvangen.

We spammen niet en in iedere update zit ook een link om af te melden. We geven je mailadres aan niemand door.

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *