De ‘Hooglandse Kei’ te horen en te zien tijdens de muzikale showroomshow 2024

Zondagmiddag 21 januari 2024 wordt in de showroom van autobedrijf Kreijne de derde editie van de muzikale showroomshow georganiseerd. Uw gastvrouw Lidwien Meeder, Barbie en De Linge Muzikanten uit Beesd gaan we u een zeer verrassende middag bezorgen. Aan de vooravond van dit event spraken we met onze inwoner van Hoogland Ben Stoelinga. Hij is nauw betrokken geweest bij het ontstaan van het ‘Hooglandse’ Keistadlied.

Een Hooglands kei van een gesprek
Ben is 73 jaar geleden geboren in Amersfoort en al sinds 1990 inwoner van Hoogland. Hij is een echte Keientrekker en hij heeft hart voor de stad. Dit uit zich o.a. in het feit dat hij in 1972 betrokken was bij het eerste Keistadlied. Hij vindt het ook leuk om dit te vertellen: “Jacques Smulders, destijds een populaire popmuzikant van onze stad, werd in die tijd gevraagd door de Amersfoortse Contact Commissie (ACC) om een Keistadlied te schrijven. Al gauw begon hij hieraan en hij heeft dat voor moeten spelen in het gemeentehuis. Het is toen goedgekeurd en daarna werd dit lied opgenomen in de Polydorstudio’s in Hilversum. Samen met mijn top 40 band Hamlet heb ik dit lied aldaar ingezongen.“ Op een mooie zomerdag ging Ben samen met zijn band naar deze studio en aldaar aangekomen stond tot hun grote verrassing ook het destijds wereldbekende trio The Shepherds in de studio. Dit trio bestond uit Helen Sheperd en haar twee broers. Het uiteindelijke resultaat was dat dit lied samen met hen is opgenomen. “In de toenmalige tekst van dit lied wordt natuurlijk gezongen over de stad van toen. Zo werd de Stadsring bejubeld, samen met veel andere historische momenten erin.” , aldus Ben.

De begrafenis van de single
In 1972 werd een geseald exemplaar van deze single onder de Oostenrijkse Kei, die uit het dal van Rauris kwam begraven. Deze steen werd in dat jaar in het Plantsoen Zuid (Monnikendam) gelegd. En nu staat deze steen naast de keien uit Engeland, België, Frankrijk, Luxemburg, in totaal 13 stuks. Amersfoort heeft dan ook een echt petografisch park, uniek in de wereld. Nu na ruim 50 jaar is dit gesealde exemplaar in 2022 opgegraven en ingeruild voor de nieuwe Versie Keistadlied 2023!

“We zijn met de tekst gaan stoeien”
Na het uitbrengen van deze single in 1972 heeft Ben altijd contact gehouden met Jacques. Ben speelt nog steeds muziek met zijn inmiddels oud bandleden Hamlet en Jacques speelt nog steeds in de bekende band The Sixties Generation. Recentelijk kwamen Jacques en hij weer bij elkaar en zeiden tegen elkaar: Wordt het niet eens tijd om na ruim 50 jaar de tekst van het Keistadlied te herschrijven, want er is zoveel veranderd in onze mooie stad?” Ben denkt daarbij o.a. aan het Eemplein en de Amerena. Wat hij ook altijd heeft gemist in het oude Keistadlied was dat de dorpskernen Hoogland en Hooglanderveen niet werden genoemd. Er zijn na deze ontmoeting wel meer dan 100 versies geschreven en na vele mailwisselingen werd eind december 2022 de definitieve tekst vastgesteld, maar niet nadat theatermaker en schrijver Guido de Wijs de nieuwe tekst kritisch had bekeken en van commentaar had voorzien.

“We gaan nog trainen met ons clubje”
Ben en zijn medezangers vinden het geweldig dat het Keistadlied 2023 live tijdens de muzikale showroom show 2024 te horen en te zien is. Samen met De LingeMuzikanten zal dit lied live gezongen worden. Er zal op deze zondag wel vooraf nog getraind moeten worden met alle zangers en de leden van de kapel. Tot slot geeft Ben deze reactie: “Die Hooglandse Kei mag nu wel eens een keer na 50 jaar annexatie te horen en te zien zijn! Ik verheug mij erop!”

Start kaartverkoop enz.
De muzikale showroom show is op zondagmiddag 21 januari 2024. Het begint om 14:30 uur en de showroom is open vanaf 14:00 uur. Vooraf moet u toegangskaarten kopen in de showroom van Autobedrijf Kreijne. In een volgend artikel op deze site leest u meer over De LingeMuzikanten uit Beesd. Maar ook over het programma in deze show enz ook over de start van de kaartverkoop. Maar wel dat Stichting RCOAK voor deze editie ons een mooi subsidiebedrag heeft toegekend. Daar zijn we heel erg blij mee en dat is ook te zien in de youtube reportage met Ben Stoelinga.

Hey hallo daar 👋
Leuk dat je het Hooglandse nieuws volgt.

Meld je gratis aan om elke maand de Hoogland Online maandupdate te ontvangen.

We spammen niet en in iedere update zit ook een link om af te melden. We geven je mailadres aan niemand door.

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *