Eefke neemt afscheid als Buurtnetwerker

Begin 2017 werd Eefke Wesdorp (41), namens Indebuurt033, buurtnetwerker voor Hoogland en Kattenbroek. Nu na ruim 6 jaar vond zij het de tijd om haar loopbaan per 1 april voort te gaan zetten bij de Huisartsen Eemland. Tijd om haar op de laatste werkdag met Hooglandsamen eens terug te kijken op deze periode, waar zij het aanspreekpunt was voor vele inwoners van beide wijken.

“Jongens ga je wijk maar in”
Op 2 januari 2017 was haar eerste werkdag en ging zij aan de slag. Op deze dag zei haar teamleider toen: “Jongens ga je wijk maar in, want er liggen allemaal subsidieaanvragen en andere zaken voor je klaar. Dus ga je gang!” Het werk als buurtnetwerker deed zij al 8 jaar eerder in Amsterdam. Dit was in Nieuw west, Slotervaart, Geuzenveld, de Pijp en andere wijken in deze stad.

“Maar ik ben een echte Amersfoortse en ik ben opgegroeid in Hoogland. Door dit feit heb ik heel veel gevoel bij deze stad. Echter vond ik destijds het werken in het sociaal domein in onze hoofdstad heel uitdagend en interessant en Amsterdam was voor mij een hele mooie leerschool. “, aldus Eefke. Op het moment dat Indebuurt033 in onze stad ging starten, wilde zij daar ook bij zijn. Ook had zij in die tijd inmiddels twee jonge kinderen en werd het werken in eigen stad extra aantrekkelijk.

Het gezicht zijn in je werkgebied
Op de vraag wat Buurtnetwerker zijn betekent daar geeft zij de volgende reactie op: “Als je buurtnetwerker bent, dan ben je het gezicht in het werkgebied dat je onder je hoede hebt.” Zij was in alle afgelopen jaren het eerste aanspreekpunt voor inwoners als het gaat om vraagstukken binnen het sociaal domein. Maar ook voor de mensen die werkzaam zijn in het dorp Hoogland of in de wijk. Thema’s als eenzaamheid, armoede en praktische hulp/vervoer kwamen allemaal langs. Hieruit volgen soms projecten en dat wordt dan, het liefste, georganiseerd door vrijwilligers uit de wijk samen met enige professionele inzet. Denk bijvoorbeeld aan ANWB Automaatje of Goede Buur Kattenbroek.

“Hoogland was absoluut niet moeilijk om te doen”
Als je zo leest, dan had Eefke veel op haar bord liggen waar zij zich mee bezig moest houden. Op de vraag of zij dit moeilijk vond komt zij direct met een reactie: “Hoogland was absoluut niet moeilijk om te doen. Maar in Kattenbroek daar lag en liggen wat meer uitdagingen. Toen ik begon dacht ik toch wel dat Hoogland helemaal geen buurtnetwerker nodig heeft. En dat bedoel ik als een compliment, omdat ik Hoogland goed ken vanuit mijn eigen jeugd en er met enige regelmaat (naast mijn werk) nog kom voor familie en vrienden. Hoogland is gewoon erg goed georganiseerd en het ‘omzien naar elkaar’ binnen het dorp is veel vanzelfsprekender dan in andere wijken van Amersfoort. Dit moet je vooral zo laten en zo min mogelijk aan sleutelen. Wat betreft dit laatste heb ik daar zo weinig mogelijk aan gedaan.” Eefke ’s grootste klus was het ondersteunen van subsidieaanvragen bij grote initiatieven in Hoogland.

“Mooi om te zien dat het ook loopt”
In Kattenbroek werd haar expertise ook vaak ingezet, omdat daar meer uitdagingen in zitten. Zo was daar helemaal geen goede sociale infrastructuur. Hier moest zij bouwen aan een netwerk samen met inwoners en daar op zoek gaan waar behoefte aan was en is. “In de afgelopen zes jaar zijn heb ik samen met inwoners en professionals mogen bijdragen aan nieuwe initiatieven. Veel van die initiatieven staan nog goed overeind en dat vind ik erg mooi om te zien en dat het dus ook werkt!” aldus Eefke.

“Omzien Naar Elkaar”
Langzaam naderen we einde van dit interview en vraag ik wat de hoogtepunten zijn. We moeten samen eerst even hard lachen, omdat zij begon met een mooie verwelkoming in de showroom van Autobedrijf Kreijne. In haar tweede werkweek was zij aanwezig tijdens het garageconcert.

“Als we alle gekheid op een stokje zetten, dan ben ik heel erg trots dat er recent een ontmoetingscentrum in Kattenbroek is gerealiseerd. Deze wijk heeft dit zo nodig. De naam van deze plek heet: ONE. One staat voor: Omzien Naar Elkaar. Kattenbroek is een hele mooie wijk. Het omzien naar elkaar zijn nu al de eerste kleine begin stappen om dit te doen in deze wijk.“

We eindigen met haar slogan: “Je kunt niet iedereen helpen. Maar als iedereen 1 iemand helpt, dan ben je er al en wordt de wereld nog een stukje mooier” Eefke succes in je nieuwe baan en heel veel dank wat je in Hoogland en Kattenbroek hebt gedaan!

Hey hallo daar 👋
Leuk dat je het Hooglandse nieuws volgt.

Meld je gratis aan om elke maand de Hoogland Online maandupdate te ontvangen.

We spammen niet en in iedere update zit ook een link om af te melden. We geven je mailadres aan niemand door.

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *