Myra van Laer neemt je mee in de Kunstroute Hoogland 2022

In het weekend van 18 en 19 juni kun je in Hoogland, na twee jaar corona, de kunstroute weer wandelen of fietsen. Dit keer hoef je de kunstwerken niet achter de vensters te bekijken, maar kun je het werk zien in de huiskamer, tuin of het atelier van de kunstenaar. Inmiddels heeft de schrijver van dit artikel al een huiskamer met kunst gezien en dat was bij Myra van Laer. Het was het moment om haar samen met Sylvia Slangen te interviewen. Myra en Sylvia maken allebei deel uit van het bestuur van de Kunstroute Hoogland.

“Dit zit al helemaal in elkaar verweven”
Myra woont aan de poort van Hoogland, namelijk aan de Hamseweg. Zij doet nu voor de tweede keer mee met de Kunstroute Hoogland. Naast haar kunstzinnige activiteiten is zij ook grafisch vormgeefster. “Ik werk eigenlijk de hele dag al met creativiteit. Dit doe ik al 30 jaar, sinds ik van het grafisch lyceum af kwam.” “Het creatieve vak zit er bij mij al heel lang in. Dit begon al bij mijn moeder die ook grafisch vormgeefster was en mijn vader die culinair fotograaf was. Ik ben altijd bezig geweest met tekenen, boetseren en schilderen“, zo vertelt ze. Naast deze interesse houdt zij ook enorm van de natuur en van dieren. Dit zijn dan ook inspiratiebronnen voor haar.

“Eigenlijk noem ik dit een mixed media”
Nadat zij in huis haar eigen atelierruimte kreeg, begon zij eigen kunst te maken, omdat zij overdag altijd grafisch werk maakt, naar de wensen van opdrachtgevers, wilde ze graag in haar eigen kunst haar eigen creativiteit de vrije loop kunnen laten. Zij is begonnen met het maken van beelden van fantasiedieren. Zo zien we vanuit haar huiskamer een ree staan op twee slungelige poten. Dit alles ontstaat bij haar als een afbeelding in haar hoofd. Haar beelden zijn veelal gemaakt van gerecycled materiaal. Daarnaast maakt zij tegenwoordig collages. Dit doet zij op dit moment het liefst en zij zegt daar het volgende over: “Het leuke hiervan is, dat ik mij laat leiden door plaatjes en afbeeldingen die ik tegenkom. Ik ben niet op zoek naar iets, maar door knippen en plakken en zoeken in tijdschriften wordt het een compositie. Hierna bewerk ik het met de hand en in de computer. En dat wordt mixed media genoemd.” Haar kunst bestaat dus uit verschillende elementen die samen komen, niet vooraf bedacht maar ontstaan als een geleide fantasie. Haar werk is over het algemeen heel kleurrijk, want zij houdt van kleuren. Zij werkt ook graag wat grof en houdt van groots. Je ziet er ook enige dramatiek in en het is soms iets provocerend of on the edge. Wat zij zelf bijzonder vindt aan haar werk is dat zij met kleine knipsels, lijntjes en bewerkingen heel veel details kan toevoegen. Als je langer naar haar werk kijkt ga je steeds meer details zien. Je blijft steeds kijken en je gaat op zoek naar meer. Vervolgens wordt deze collage op groot formaat geprint op hoogglans Lexaan, een soort plexiglas. Dit geeft een luxe en glossy uitstraling.

Open huis bij alle kunstenaars
Kunst inspireert en kan ervoor zorgen dat je verder gaat kijken met allerlei vragen: “Wat zie je en wat wekt het kunstwerk bij jou op? Wie bepaalt of iets wel of niet mooi is? Er is in de kunst altijd wel iets wat je erbij kan voelen en erin kan terugvinden.” Dit alles maakt het interessant voor inwoners van Hoogland en omstreken om te komen kijken naar deze Kunstroute, zo vult Sylvia aan. De huiskamers, tuinen of ateliers van de deelnemers aan de Kunstroute Hoogland zijn op beide dagen geopend van 11:00 tot 17:00 uur. Op vrijdagavond 17 juni is er aan de Coelhorsterweg een overzichtstentoonstelling te zien van alle deelnemende kunstenaars. Samen met een mooi infoboekje en een overzichtelijke plattegrond kun je daarna als in een achtbaan van kunst door Hoogland alles gaan bekijken. Volg deze wandel/fietsroute en je ziet alles wat de Kunstroute Hoogland te bieden heeft. Op de plattegrond staat ook aangegeven waar u een kopje koffie, ijsje of broodje kunt halen.

Lees voor het laatste actuele nieuws of de route op de website van deze organisatie: https://www.kunstroutehoogland.nl/ De route van 2022 is mede mogelijk gemaakt door het Buurtbudget van het Hooglands Dorpsteam.

Tot slot bekijk hier de youtubepromo. Hierin zie Myra van Laer samen met Sylvia Slangen

Hey hallo daar 👋
Leuk dat je het Hooglandse nieuws volgt.

Meld je gratis aan om elke maand de Hoogland Online maandupdate te ontvangen.

We spammen niet en in iedere update zit ook een link om af te melden. We geven je mailadres aan niemand door.

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *