Leenke Meines laat u dansen tijdens de Muzikale Showroom Show

Komende zondagmiddag 22 januari om 14:30 uur gaan de voeten van de vloer tijdens de 2e editie van de Muzikale Showroom show in de showroom van autobedrijf Kreijne aan de Zevenhuizerstraat. De organisatie heeft er voor gekozen om de Ierse muziek en dans voor het voetlicht te brengen. Het is dit jaar 50 jaar geleden is dat Ierland lid werd van de Europese Unie. Hoe mooi kan het zijn om dit in dans en muziek te laten horen en zien. Voor deze middag is de Ierse band The Foxes uitgenodigd en zij spelen hoofdzakelijk Ierse en Keltische volksmuziek. Daarnaast zijn een zestal dansers van CRAIC Irish dance company uitgenodigd. Recentelijk kwamen zij bij elkaar en spraken we naast de genoemde band ook Leenke Meines (39).

“Je bent nooit uitgeleerd”
Op de vraag waar zij deze passie voor deze dans vandaan komt, vertelt zij het volgende: “Ik vind deze muziek heel erg gezellig of heel melancholiek. Ook de Ierse sfeer spreekt mij erg aan, omdat iedereen erbij hoort. Als je daar bent dan word je er ook bij betrokken en dat is erg leuk. Wat betreft het dansen zelf je bent nooit uitgeleerd, want alles wat je rechts leert moet je ook links doen.” De Ierse dans bestaat uit verschillende onderdelen en dat maakt het dansen soms wat lastig. Maar er zit een enorme uitdaging in en dat zorgt er bij haar voor dat zij niet zo snel uitgekeken is.

“De bezoekers gaan ook een Ierse dans maken”

De Sean Nós Dansers zijn voor haar het voorbeeld. Dit is de oude stijl van Ierse dans, je ziet dit vaak oude mannen in pubs dansen. Als zij beginnen te dansen vindt zij dat een mooi voorbeeld. Zij zijn dan wel niet de allerbeste dansers, maar hebben in haar ogen er erg veel plezier in. Zij ziet dan ook dat dit vanuit het hart gaat. De dans vindt je voornamelijk in het westen van Ierland. Aldaar spreken zij nog veelal de oude Ierse taal en koesteren zij de Ierse cultuur. “Als je daar heen gaat word je geheel ondergedompeld voor deze Ierse cultuur.” Inmiddels kent zij een aantal Gaelic woorden.

Aanvangstijd en Toegangskaarten
De muzikale showroom show begint om 14:30 uur en de showroom gaat open om 14:00 uur. Evenals vorig jaar is Lidwien Meeder de gastvrouw van deze middag. De toegangskaarten kosten € 5,–. De kaarten zijn verkrijgbaar tijdens de openingstijden van de Showroom Kreijne, Zevenhuizerstraat 44 te Hoogland. Deze editie is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Sociaal Cultureel Fonds van de Amersfoortse verzekeringen en door een bijdrage van de Ondernemersvereniging Hoogland. Wees er snel bij, want op = op!

De Muzikale Showroom Show 2023
Bekijk hier de oproep van Leenke samen met de bandleden van The Foxes.

Hey hallo daar 👋
Leuk dat je het Hooglandse nieuws volgt.

Meld je gratis aan om elke maand de Hoogland Online maandupdate te ontvangen.

We spammen niet en in iedere update zit ook een link om af te melden. We geven je mailadres aan niemand door.

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *