Trienko van grafisch ontwerper naar puur realistische kunstenaar

Trienko Bergmeester (76) was een grafisch ontwerper had een eigen reclamebureau in Hoogland. Na zijn pensionering heeft hij zijn oude passie weer opgevat: tekenen en schilderen. En niet onverdienstelijk. Nadat hij net weer was begonnen, won hij de ADAF Annual Dutch Art Fair 2014 in Amsterdam met het schilderij van Maxima Zijn ‘parel’, de Koningin van Oranje in olieverf. Toen hij in april 2014 begon met schilderen kreeg hij het idee om onze prachtige Koningin met een sinaasappelschil als hoed te schilderen. Na het pellen en fotograferen van zestien sinaasappels is het resultaat te zien. Inmiddels heeft hij een nieuw bijzonder schilderij gemaakt van The Beatles.

Het muzieknummer Strawberry Fields Forever

In zijn laatste schilderij, zien we de bandleden van The Beatles. Dit heeft hij geschilderd, omdat hij zelf in het verleden veel gespeeld heeft diverse Amersfoortse bands, zoals The Defenders, Freelancers, De Poedels, enz.

Maar ook het moment dat Paul McCartney dit jaar 80 jaar is geworden, was voor hem de aanleiding om dit te maken. “Nou ik ga eens wat leuks voor hem doen.” Als we hem vragen wat zien we allemaal op dit schilderij dan laat hij dat over aan de kijker. Maar voor hem geldt dat alle muziek van deze band hem enorm roert. Met het muzieknummer Strawberry Fields Forever laat hij hen rijden met een motor door de grote aardbeien. De muziek van deze band vind hij geweldig en hij zegt daar dit over: “Als ik heel eerlijk ben, vind ik eigenlijk alles goed. Het is zo fenomenaal. Ik denk dan aan deze tekstschrijvers en muzikanten. Het is ook ongeëvenaard.” Bij het lezen van een aantal liedteksten op dit schilderij gaat Trienko weer terug naar zijn jeugd. Hij heeft het prachtig gehad en ook ongelofelijk mooi.

“Roerend, want kunst ontroerd”
In deze korte ontmoeting vragen we hem wat kunst met hem doet. Hij geeft daarop de volgende redacties: “Roerend, want kunst ontroerd. Dit is voor wel de bedoeling. Kunst moet ook een verhaal hebben. Ik heb ook niks met abstract. Dat gekwast en gegooi en met een uur op het doek staan, vind ik vreselijk. Kijk daarom maar eens naar mijn schilderijen en dan zie je de emoties wel.” Wat betreft zijn laatste reactie is dat te zien in het schilderij van onze koningin, want hij laat haar geroerd zien. Je ziet een emotie en dat heeft hij ook meegenomen in haar huwelijk met onze koning. Tot slot komen we bij het punt van reacties uit Hoogland op zijn schilderwerk. Vele inwoners staan perplex en zijn stil bij het zien daarvan. “Na nog eens kijken en nog eens kijken komen de emotie’s los. En dat vind ik erg leuk en daar doe ik het voor en schilder je voor.” aldus Trienko.

Hello Goodbye: The Very Best Of The Studio Years
Op vrijdag 28 april 2023 gaan de The Analogues optreden in Flint. Wie weet staat daar het schilderij van Trienko in de hal van dit Theater. Klik hier voor meer info over het optreden

Tot slot: Kijk hier op zijn eigen facebook

Hey hallo daar 👋
Leuk dat je het Hooglandse nieuws volgt.

Meld je gratis aan om elke maand de Hoogland Online maandupdate te ontvangen.

We spammen niet en in iedere update zit ook een link om af te melden. We geven je mailadres aan niemand door.

Delen via:

1 reactie op “Trienko van grafisch ontwerper naar puur realistische kunstenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *