Follow the light concert met Govert Schilling en muziekvereniging Sint Caecilia

Zaterdagavond 19 november 2022 gaat het fanfareorkest van de muziekvereniging Sint Caecilia een bijzonder ruimte en licht concert geven in de Sint Franciscus Xaveriuskerk te Amersfoort. Dit bijzondere concert wordt gepresenteerd door Govert Schilling.
Govert Schilling (65 jaar) is wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van sterrenkunde. Hij woont in Amersfoort dichtbij deze kerk. Het wordt voor hem een concert om de hoek. Thuis spraken we hem in zijn bijzondere sterrenkundekamer.

Wie is Govert Schilling en waarom ben je zo geïnteresseerd in het heelal en sterrenkunde?

“Dat is een goede vraag, maar voordat ik meer vertel over mijzelf wil ik graag een misverstand uit de wereld helpen. Ik ben geen sterrenkundige wat veel mensen denken. Ze denken dat ik dat gestudeerd heb, omdat ik er veel over weet en er over schrijf.”

“Als tienerjongetje raakte ik al gefascineerd en gegrepen door het heelal en sterrenkunde. Dit was in de tijd dat er Apollo raketten naar de maan gingen. Vanaf dat moment ging ik sparen voor mijn eerste telescoop. Ook schrijven en vertellen heb ik al in mijn hele leven leuk gevonden. Nu heb ik beide passies weten te combineren.”

Wanneer zijn deze twee passie’s bij elkaar gekomen?
“Ik was op de kleuterschool een snelle leerling en ik kon al lezen en schrijven toen ik naar de lagere school ging. Mijn ouders hebben mijn eerste verhaaltjes nog bewaard. Later ging ik teksten uit boeken overschrijven in mijn eigen schriftje. Ik ging voor de schoolkrant wat doen en zo ging dat maar door. Wat later werd ik lid van de jeugdclub sterrenkunde en begon ik ook artikelen te schrijven voor het clubblad Universum.”

Inmiddels zijn we ruim 40 jaar verder in zijn carrière en vragen ons af of hij niet uitgeschreven is over dit onderwerp?
“Gelukkig gaan sterrenkundige ontwikkelingen steeds weer door. Wie had er kunnen bedenken dat er wagentjes rijden op Mars of dat we foto’s zien die een grote ruimtetelescoop heeft gemaakt. Maar je moet ook denken aan de ontdekkingen van de allergrootste sterrenstelsels. Deze ontwikkelingen blijven doorgaan. Ik hoef daarom niet bang te zijn dat ik daarover uitgeschreven raak. Ook is er iedere keer weer nieuw publiek dat ik kan enthousiasmeren over de wereld van sterrenkunde.”

Naast het schrijven van wetenschappelijke artikelen, schrijft hij ook met regelmaat kinderboeken. “In de afgelopen twee decennia zijn er twee Nederlanders de ruimte in geweest, Wubbo Ockels en André Kuipers. Na de ruimtereis van Wubbo Ockels heb ik contact met hem gehad tot aan zijn overlijden. Met André heb ik nu heel veel contact. Ik heb samen met hem een nieuw kinderboek geschreven. Begin november verschijnt dit boek ‘De atlas van de ruimte’. Dit boek vertelt het verhaal over een jonge astronaut.”

Wat vind je zo interessant aan sterrenkunde?
“Sterrenkunde geeft mij een soort kosmisch perspectief op het bestaan. Het maakt je wereld echt groter en daarmee wordt je zelf kleiner en dat is soms heel erg belangrijk. Dat we ons zelf eventjes in de juiste verhouding zien tot het grotere geheel, niet alleen in de ruimte maar ook in de tijd. Dit is onlosmakelijk onderdeel van wie ik ben en vind dit een geruststellende en rustgevende gedachte.”

Wat ga je ons laten zien tijdens het concert Follow the Light?

Na een korte denkpauze. “Dat is een goede vraag, maar dat weet ik op dit moment nog niet precies. Het concert wordt een afwisseling van muziek en verhalen die ik vertel ondersteund met prachtige beelden. Ik ga dit op een meta-niveau laten zien. Dit betekent vanaf een afstand naar iets kijken en dit in een groter en ruimer perspectief plaatsen. Dit kan met sterrenkunde heel goed, want het zijn onderwerpen die raken aan filosofische vragen van het bestaan. In deze kunstzinnige concert setting wil ik inspelen op het gevoel van het publiek. Je moet dan denken welke emoties bepaalde planeten oproepen. Het is voor mij de eerste keer dat ik een presentatie doe samen met een orkest. Ik vind de combinatie met de muziek heel verrassend.

Kaartverkoop
Het concert Follow the Light is op zaterdagavond 19 november om 20.00 uur in de St. Franciscus Xaveriuskerk, ‘t Zand 29 in Amersfoort. Kaarten zijn snel en eenvoudig online te bestellen op www.sintcaecilia.nl/follow-the-light/

Tot slot bekijk ook het youtubefilmpje met Govert Schilling.

Hey hallo daar 👋
Leuk dat je het Hooglandse nieuws volgt.

Meld je gratis aan om elke maand de Hoogland Online maandupdate te ontvangen.

We spammen niet en in iedere update zit ook een link om af te melden. We geven je mailadres aan niemand door.

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *