Beeldverslag carnaval 1:11 door de cameraogen van Dick

In 2021 zouden er geen carnavalsoptochten zijn, maar op zondag 14 februari is er in Hoogland tóch één te zien. Live welteverstaan.

In de vele huiskamers van Hoogland, maar ook daarbuiten. Uitgedaagd door de huidige maatschappelijke omstandigheden kwam Carnavalsstichting de Eemschuumers op het lumineuze idee om een optocht op schaal te organiseren. De Eemschuumers kregen veel bijval voor dit idee en velen gingen thuis meteen aan de slag. Inmiddels staan er al vele miniatuur-carnavalswagens opgesteld om zich in het carnvalsgedruis te storten. Om er zoveel mogelijk mensen van mee te laten genieten, zal filmmaker Dick van den Berg er een groots en passend videoverslag van maken, dat op verschillende manieren te volgen zal zijn. De Eemschuumers zullen hierover zelf nadere informatie verstrekken.

Tussen de bedrijven door wist Dick zich op de filmset even vrij te maken om een interview te geven. Dick is van kinds af aan filmmaker. Met zijn bedrijf A1 Studio maakt hij al ruim twintig jaar op professionele basis bedrijfsfilms, productpromo’s, animaties en familieDocumentaires. En daar wordt de miniatuur-carnavalsoptocht nu aan toegevoegd. De Eemschuumers vroegen Dick vorig jaar de aankondigingsclip voor de alternatieve optocht te maken.
De stichting was daar zeer enthousiast over, waarna al snel de vraag kwam of hij de optocht zelf ook wilde filmen. “Deze opzet was voor ons allemaal nieuw, maar De Eemschuumers hadden er wel een idee over. Zij hebben zelfs advies gevraagd voor de filmtechnische uitvoering. Dit resulteerde er in, dat we in goed overleg een prima manier hebben gevonden om deze optocht te verslaan, ” aldus Dick. De optocht zal in een golfhal worden opgenomen en natuurlijk gaat hij zijn uiterste best doen om elke wagen de aandacht te geven die deze verdient.

Spelen met beelden
Dick vindt het bijzonder dat de Eemschuumers ook het Zottenhok in miniatuur hebben nagebouwd. Het defilé kan daarmee toch voor het Zottenhok (Concordia-Hoogland) plaatsvinden. Mee de juiste filmhoek komt e.e.a. dan mooi overeen. Dick zal bij het filmen van de carnavalsoptocht zelf gebruik maken van macrolenzen. “Met deze techniek kan ik alles goed in verhouding filmen. Puntje was nog wel dat de miniatuurwagens maar van twee kanten gefilmd zouden kunnen worden, maar daar heb ik samen met de organisatie iets op bedacht. Zo zullen alle wagens op een draaiplateau gezet worden, daarmee zijn de wagens toch van alle kanten te zien. Het wordt ook spelen met beelden. Zeker bij wagens met bijzondere elementen, doe ik er alles aan om dat goed voor het voetlicht te brengen,” aldus Dick. Het lijkt ons al met al een hele onderneming om de carnavalswagens, die op een schaal van 1:11 zijn gemaakt, te filmen. “Het is niet zozeer moeilijk. Ik moet er alleen dichter op zitten. Het moet in het beeld passen, dus hoe macro wil je het hebben? Deze wijze van filmen kan hooguit voor mij betekenen dat ik aan het eind van de rit een paar versleten knieën heb,” grapt Dick.

20 jaar in het filmvak
Naast dit filmuitstapje tijdens carnaval houdt Dick zich bezig met het vastleggen van familieverhalen. Hij interviewt met regelmaat mensen die bijvoorbeeld terugblikken op hun leven. Wanneer zo’n FamilieDocumentaire gereed is, komen er vaak verraste reacties van (klein)kinderen. Terugblikkend op de 20 jaar dat hij in het filmvak zit, komen er al snel mooie herinneringen naar boven. Zo maakte Dick vele jaren een filmverslag van het dorpsfeest in Hoogland, waarbij hij zich – met camera – zelf ook in het in het feestgedruis stortte. Van een heel andere orde is het project waarbij hij voor een opdrachtgever drie dagen naar Peking moest. “Dat is ter afwisseling ontzettend leuk om  mee te maken, maar mijn hart ligt toch wel bij het maken van FamilieDocumentaires. Wat ik daar zo mooi aan vind, zijn de persoonlijke en vaak emotievolle gesprekken met mensen, die ik uiteindelijk in een gedragen en samenhangende documentaire giet. Van dat proces geniet ik enorm en ik hoop het nog jaren te mogen doen.”

Zondag 14 februari wordt het in ieder geval een fantastisch carnavalsfeest in Hoogland. Dick zorgt voor het grote plaatje, maar gaat er ook voor om de makers van de wagens op detailniveau recht te doen. Dit allemaal op A1 Studio- niveau en uiteraard coronaproof. Tot slot eindigt Dick met zijn carnavalsslogan: “Wat u beweegt leggen wij vast, alaaf!”

Lees hier digitaal de carnavalskrant 2021 en zijn reportage is a.s. zondag 14 februari a.s. hier te zien op het youtube kanaal van de Carnavalsstichting de Eemschuumers

De foto waarop Dick van de berg (A1 studio) te zien is gemaakt door Michel-Stokkel.

Hey hallo daar 👋
Leuk dat je het Hooglandse nieuws volgt.

Meld je gratis aan om elke maand de Hoogland Online maandupdate te ontvangen.

We spammen niet en in iedere update zit ook een link om af te melden. We geven je mailadres aan niemand door.

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *