De Hooglandse Maatjes hebben nieuwe Maatjes

De Hooglandse Maatjes zijn vrijwilligers, die inwoners van Hoogland – vaak ouderen – hulp bieden en ondersteunen bij diverse vragen. Hun motivatie is omzien naar elkaar want we hebben elkaar nodig: voor hulp, maar ook voor gezelligheid en vriendschap. Met deze gedachte is de huidige groep op zoek gegaan naar mensen die deze taak voort willen zetten. Marion van Hees, Tilly Peet en Ria Abbring droegen hun stokje afgelopen vrijdagmiddag over aan nieuwe vrijwilligers. Na afloop van een afscheidsreceptie, waar vele mensen hun bedankten voor hun inzet, spraken we met Marion van Hees en Gerda Wesdorp.

“Afscheid nemen met een beetje weemoed”
Op 8 oktober a.s. bestaan de Hooglandse Maatjes al 12 jaar en Marion vertelt hoe dit begon. Ze zijn begonnen met een receptie in dorpshuis de Neng met genodigden. Ook toenmalige opbouwwerkster Silvia Morren was daarbij aanwezig. Zij constateerde dat er in Hoogland niets was voor ongeorganiseerde bejaarden en zij vroeg benaderde haar met de vraag om daar iets voor te bedenken. En al rap begonnen zij na te denken hoe dit georganiseerd kon worden. Dit deed Marion samen met Ria en Tilly. Inmiddels zijn we 12 jaar verder en hebben we de vraag hoe kijkt zij hierop terug en geeft zij de reactie: “Nu ik afscheid genomen heb is er een beetje weemoed en dat hoort erbij. Maar het is ook tegelijkertijd een opluchting, want de verantwoordelijkheid was groot omdat het toch je mensen aan het helpen en die rekenen op je.

“Omzien naar elkaar is mijn slogan”
Hierna gingen we in gesprek met Gerda Wesdorp (66). In dagelijks leven werkt zij als Casemanager Dementie bij Buurtzorg. Samen met Dini Koelman (69), beeldend begeleidster in het Hospice te Nijkerk,  gaat zij naast haar eigen drukke leven de Hooglandse Maatjes voortzetten. Na vele mailwisselingen en bel momenten nam zij en Dini het besluit om de Hooglandse Maatjes voort te zetten. Het duurde lang voordat er contact kwam met de Marion en na een voicebericht kwam er schot in de zaak. Zij kreeg toen de vraag van Marion: “Willen jullie dit van ons overnemen en na een aantal gesprekken is de overdracht officieel in januari van start gegaan.” Zoals geschreven gaat Gerda dit samen met Dini doen. Samen gaan zij eerst inventariseren hoeveel actieve vrijwilligers zij hebben, want de afgelopen coronatijd heeft er geen goed aan gedaan. Ook gaan ze bekijken hoeveel hulpvragers er nog zijn, omdat er ook mensen zijn overleden. Hierna alles opschonen, zoals het maken van een nieuwe folders van de telefooncirkel, de Hooglandse Maatjes, lekkere maaltijden serveren, themamiddagen, wandelingen. “We zien wel wie zich aanbiedt”, aldus Gerda Tot slot vragen we wat haar inspireert om dit te doen. Zij geeft als reactie: “Iets voor de medemens betekenen en de activiteiten van de Hooglandse maatjes zijn hierin belangrijk. Maar ook niet alles hoeft betaald te worden. Omzien naar elkaar, staat bij mij en Dini hoog in het vaandel.”

Een goed glas wijn heffen op dit moment
Op de foto’s zien we Marion en Gerda gebroederlijk naast elkaar zitten en in het onderstaande filmpje zien we op een ludieke wijze de feitelijke overdracht .

Hey hallo daar 👋
Leuk dat je het Hooglandse nieuws volgt.

Meld je gratis aan om elke maand de Hoogland Online maandupdate te ontvangen.

We spammen niet en in iedere update zit ook een link om af te melden. We geven je mailadres aan niemand door.

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *