Kardinaal Eijk op bezoek in de Sint Martinus

Afgelopen Zondag 24 januari ging Zijne Eminentie W.J. Kardinaal Eijk voor in de eucharistieviering die gevierd werd in het eucharistisch centrum van de parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Op deze zondag werd ook het einde gevierd van de Bidweek Eenheid van de Christenen. Na afloop spraken we de Kardinaal, geheel coronaproef, in de Pastoor Pieckzaal over een aantal actuele zaken.

“Sint Martinus is daarom een heel groot voorbeeld.”
Hier komt de gedachte op wat zou de rol en naam van onze parochie Onze Lieve Vrouw hierin kunnen betekenen. De kardinaal denkt dat de oplossing voor corona ligt in de werkzame vaccins die nu en straks beschikbaar zijn.  Hij hoopt ook dat dit een betere situatie schept na de komende zomer, herfst. Maar dit heeft ook veel eenzaamheid en armoede  gebracht,  waar de kerken heel veel aan doen.  Door bezoekgroepen te organiseren, zorg je ervoor dat mensen niet alleen gelaten worden. Maar ook thuisbezoek kan daar veel in doen of samen te bidden. En wat we, volgens hem, ook niet moeten vergeten zijn de diaconale activiteiten.  Dit coronavirus betekent ook dat mensen werkloos enz. zijn geraakt en het is de taak van de kerk om aandacht te geven aan het grote gat waarin zij zijn beland.  De mantel van de Romeinse soldaat Martinus is de patroon van deze geloofsgemeenschap en dat schept ook verplichtingen in deze tijd. Martinus gaf de helft van zijn mantel weg. “Hij gaf daardoor een beetje warmte voor de nacht aan de arme bedelaar en ook iets om de naaktheid van hem te bedekken. Hij gaf ook het respect om als mens zijn weg weer terug te vinden.  Dit is ontzettend belangrijk heden te dage en dat moeten we niet vergeten. Sint Martinus is daarom een heel groot voorbeeld.”

“De mensen moeten zich hier niet als gast voelen”
Ook vragen we hem wat hij nog zou willen zeggen aan de parochie. Hij zegt het volgende: “Een ding betreft vooral hier de Sint Martinus kerk. Deze kerk is nu het eucharistisch centrum geworden in plaats van de Heilige Kruiskerk.  Dit legt een grote verantwoordelijkheid op de parochianen van deze kerk, want zij zijn het centrum geworden van deze parochie. Het is daarom van het grootste belang dat u gastvrij bent en dat u anderen ontvangt en ook mensen van andere geloofsgemeenschappen. Vooral van de Heilige Kruiskerk omdat deze kerk binnenkort onttrokken wordt aan de eredienst. Die mensen moeten zich hier geen gast voelen, maar moeten echt merken dat ze deel zijn van deze gemeenschap. Vaak zijn deze gemeenschappen wat gesloten rondom een bepaalde kerk of geloofsgemeenschap. Het is daarom goed om een grote openheid daarin te betrachten en mensen van elders die op een koor hebben gezongen of een andere vrijwilligerstaak hebben uitgevoerd, om die hier een plaats te geven in dit nieuwe eucharistisch centrum. “En hij eindigt met een gebed voor onze parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort.

Lees hier het volledige interview op de site van Katholiek Amersfoort

Als dank voor zijn bezoek heeft de Geloofsgemeenschap Sint Martinus hem een pak Jan Hagel Koekjes van kwaliteitsbakkerij Kletersteeg mee gegeven.

Hey hallo daar 👋
Leuk dat je het Hooglandse nieuws volgt.

Meld je gratis aan om elke maand de Hoogland Online maandupdate te ontvangen.

We spammen niet en in iedere update zit ook een link om af te melden. We geven je mailadres aan niemand door.

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *