De Pastorie naast de Sint Martinuskerk deelt zijn overvloed

In Hoogland steekt de kerktoren boven alle huizen uit. Het prachtige gebouw, daterend uit 1888, heeft een rijk verleden en is altijd het kloppende hart van het dorp geweest. Nu de kerkgang terugloopt, hebben Gerard Hilhorst en Ad van Dijk, beheerders van de kerk en de naastliggende Pastorie, grootse plannen.

Naast de kerk staat een gebouw vol mogelijkheden. De Pastorie heeft verschillende zalen, geschikt voor lezingen, huiskamerconcerten en vergaderingen. Buiten ligt een ruime tuin, wachtend op streekmarkten en bijzondere evenementen. De heren van de Pastorie staan te popelen om de ruimtes beschikbaar te stellen voor (nog) meer mooie initiatieven.

Ruimtes met bezieling
Ad regelt de verhuur van de Pastorie. “We merken dat het zwaartepunt tegenwoordig van het kerkschip naar de Pastorie is verplaatst. We zien het als een ontmoetingsplek van het hele dorp en de wijde omgeving, daarom organiseren we hier allerlei activiteiten. Dat varieert van grote evenementen zoals de Hooglandse Wintersferen met 5000 bezoekers, tot lezingen die Gerard organiseert. Ook verhuren we de Pastorie aan allerlei gelegenheden. Veel niet-commerciële organisaties geven hier trainingen, cursussen en workshops”, vertelt Ad. Veel van de organisaties hebben een link met spiritualiteit. “Wat je hoort is dat organisaties een plek zoeken met bezieling. Je merkt dat veel mensen met verwondering hier naartoe komen en het prettig vinden om hier te zijn”, vertelt Gerard.

Bouwen op vrijwilligers
De catering van de evenementen wordt gedaan door vrijwilligers. Ze schenken koffie, maken uitgebreide lunches en bieden hun gastvrijheid. De vrijwilligers zorgen niet alleen voor lekkers te eten, maar zorgen ook voor onderhoud van de monumentale tuin, het gebouw en de wisselende expositie. Vrijwilligers in de tuin zorgen bijvoorbeeld voor het snoeiwerk, het maaien van het gras, maar houden ook een bijzondere border bij. Hier staan heilige boontjes, laurier, judaspenning en olijfbomen. “Het zijn allemaal planten gerelateerd aan de Bijbel. Deze border wordt door een bepaalde groep mensen bijgehouden. We hebben ook een bloemengroep. Vrijwilligers uit die groep werken met de bloemen in de tuin en maken daar bijvoorbeeld stukjes van”, vertelt Ad.

Zingeving
Kortom, er is genoeg te doen bij de Pastorie en daarvoor zijn mensen nodig. “Er werken hier 150 vrijwilligers, maar meer is altijd welkom. Wil je als vrijwilliger een specifieke taak doen? Wij hebben er wel een klus voor”, lacht Ad. “Doe met ons mee! Het geeft zingeving in je leven, een mooi tijdverdrijf. Ook als je op zoek bent naar een functie in de samenleving kun je hier terecht. Deze functie kun je hier geboren laten worden”, zegt Gerard. “Hier geven we je de kans om gewoon mee te doen. Met veel handen kunnen we verbinding maken en leuke dingen doen!”

Een bruisende toekomst
Ad en Gerard zien de toekomst kleurrijk tegemoet. “Wij dromen van een bruisende plek, écht een kloppend hart voor een grote omgeving. Waar mensen creatief bezig zijn, een zinvolle plek vinden, gezien, gekend en gekoesterd worden. Dát is het ideaal”, zegt Ad. De heren zien een kleine, circulaire maatschappij voor zich, waarbij er oog is voor de aarde. “Hoe mooi zou het zijn als je hier een pluktuin hebt en bijvoorbeeld een appelgaard. Dan zouden we een oogstdag kunnen organiseren en het kunnen verwerken tot producten voor de regio”, zegt Ad. “En dat het liefste in contact met iedereen, ongeacht religie. We willen niemand uitsluiten”, vult Gerard aan.

Ben je geïnspireerd geraakt door de dromen van Ad en Gerard? Je kunt je via de website https://katholiekamersfoort.nl/pastorie/ aanmelden als vrijwilliger of een ruimte huren.

De foto’s zijn gemaakt en dit artikel is geschreven door: Femke van Dinther Lees meer: https://wijamersfoort.nl/de-ziel/de-pastorie-deelt-zijn-overvloed/

Hey hallo daar 👋
Leuk dat je het Hooglandse nieuws volgt.

Meld je gratis aan om elke maand de Hoogland Online maandupdate te ontvangen.

We spammen niet en in iedere update zit ook een link om af te melden. We geven je mailadres aan niemand door.

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *