Bijen houden is gewoon leuk om te doen

Ina Ottens is een imker en zij houdt zich met de bijenteelt (of apicultuur). De domesticatie en exploitatie van honingbijen of immen ten behoeve van de bestuiving van planten of de winning van honing, propolis en bijenwas. Van de vier soorten honingbijen kunnen slechts de Apis mellifera en de Apis cerana (Aziatische honingbij) door de mens worden gehouden. Zij is samen met Marianne Poortvliet met enige regelmaat te vinden in de pastorietuin. Daar beoefend zij imker zijn als hobbyactiviteit. Sinds enige maanden staan verscholen tussen een aantal struiken twee top bar hive bijenkasten. Tijd om eens ’zoement’ te vernemen waarom deze kasten hier staan en wat haar passie is. Ina, is via een collega imker zomaar in aanraking gekomen voor deze functie. Via, via is hierin terecht gekomen. Het houden van deze bijen gebeurde eerst in de polders aan de Krachtwijkerweg. Dit is een prachtige plek, alleen de bijen kunnen daar niets halen. In dit gebied zie je veelal weilanden en maisvelden. Nu staan deze top bar hive bijenkasten in de Pastorietuin en het voer is hier ten overvloede.

“Eigenlijk zijn zij heel aardig”
Nu zij vertelt heeft waarom in de pastorietuin twee top bar hive bijenkasten staan, komt de vraag op waarom zij zo’n passie hiervoor heeft. Zij geeft daarop de volgende reactie: “Samen met Marianne doet zij deze hobby al vijf jaar. En ook ik ben begonnen met een imkerscursus. Dit deed mij uiteindelijk gewoon om dit te doen. Bijen zijn interessant en ook leuk.”
Tijdens deze cursus kwam ook de vraag of zij een bijenvolk wilde hebben. Dat wist zij op dat moment nog niet en vond ze ook heel griezelig. “En ik ben met zo’n cursus bezig en dan is het eigenlijk heel leuk. Je merkt dan ook dat je bijen zomaar met je blote handen aan kunt raken. Eigenlijk zijn zij heel aardig en als je niet onaardig bent dan steken ze niet.”, aldus Ina.

“Zij groeien zo goed, dat zelfs gaan zwermen”
Op dit moment zijn deze twee kasten al een aantal maanden aan het logeren in de Pastorietuin. We willen graag weten wat haar bevindingen zijn. Zij zegt daar het volgende over: “De bijen hebben het hier enorm naar hun zin. Zij vliegen goed. Zij halen veel nectar en stuifmeel binnen en groeien ook goed. Zij groeien zo goed, dat zelfs gaan zwermen en dat is hun manier om zich te vermenigvuldigen.” In de pastorietuin leven honingbijen en zij heeft niet een bepaald ras. Bijen vliegen ongeveer 3 tot 5 kilometer rondvliegen. Dus de bijen hebben best wel een grote actie radius en het kan zelfs zo zijn dat zij heel Hoogland doorvliegen als zij te weinig voer vinden.
Tot slot vragen we haar wat er bij haar ‘zoemt’ als zij deze bijen ziet. “Het is leuk om dit te doen. Het is ook rustgevend om dit te doen. Voor mij zijn zij een huisdier, die met velen bij elkaar zijn. Maar wat ook mooi is dat je met dit de bijenstand op peil houdt. Ja, het is gewoon leuk!”volgens Ina. Tot slot hebben we nog een mooi youtube filmpje gemaakt.

Mocht u na het lezen van dit artikel meer info willen hebben of u heeft belangstelling voor de honing dan kunt u op elke tweede dinsdag van de maand naar de Sterrenwacht Midden-Nederland (Schothorsterlaan 27, 3822 NA Amersfoort) gaan om dit te kopen. Kom ook kijken in de Pastorietuin en ga op zoek naar de twee bijenkasten. En wilt u meer info over de Imkersvereniging Eemkwartier, kijk dan op de site: https://www.hetgroenehuisamersfoort.nl/bijenhuis-en-sterrenwacht.

Hey hallo daar 👋
Leuk dat je het Hooglandse nieuws volgt.

Meld je gratis aan om elke maand de Hoogland Online maandupdate te ontvangen.

We spammen niet en in iedere update zit ook een link om af te melden. We geven je mailadres aan niemand door.

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *