Een lezing met Arie Verrips van stuurman naar weerman

Arie is uitgenodigd om op donderdagavond 24 februari a.s. om 20:00 uur een lezing te komen geven over ons klimaat. Dit is in de pastorie van de geloofsgemeenschap Sint Martinus. Hij gaat dan een spreekbeurt, zoals hij zelf zegt, houden over de relatie tussen de schepping en onze aarde.

Arie Verrips is 16 jaar lang weerman geweest bij RTV Utrecht. Vorig jaar heeft hij afscheid genomen van deze regionale omroep. Van 2005 tot 2009 was hij dagelijks op tv te zien met het weerpraatje in U-Vandaag. Na het afscheid op tv hoorden luisteraars van Radio M Utrecht hem nog altijd zes keer per dag op radio. Deze carrière is begonnen na een periode dat hij op de grote vaart zat en zich aansloot bij een vereniging van weeramateurs. In deze periode vormde hij zich steeds meer en werd daardoor ook wat bekender. Een weerpraatje ging hij maken voor een lokale omroep en ook ging hij lezingen geven en kwam daardoor steeds meer in beeld.

“Ik wilde de weerkamer in”
Voordat we hem bevragen over ons klimaat, vragen we hem wie hij is. Toen Arie nog een schooljongen was, werd zijn aandacht voor het weer al getrokken. In die jaren had hij ook een krantenwijk en vond hij het een sport om in de winter als eerste in de sneeuw te lopen. En ook onweersbuien vond hij heel boeiend. Toen hij volwassen werd, heeft hij aan het KNMI gevraagd of zij mensen nodig hadden. Helaas, op dat moment niet! Maar toen hij naar de grote vaart ging, leerde hij vele klimaten kennen. Dit ging van zeer heet tropisch tot arctisch, zoals in Canada. Je moet dan denken aan temperaturen die gaan van beneden de -30 tot elke dag 45 graden in en bij de Arabische woestijn.

Het huidige klimaat is veranderd en gaat veranderen.
Bij de aftrap van dit interview vroegen we hem: wat is klimaat? “Het klimaat wordt voor een bepaalde plek bepaald uit een hele verzameling van weergegevens over een lange periode, waarbij 30 jaar de standaard periode is. Over deze periode laten de wetenschappers een heleboel berekeningen los. Hieruit komen gegevens en daaruit komt een klimaatplaatje uitrollen.”, aldus Arie. In dit plaatje zie je bijvoorbeeld hoeveel uur jaarlijks de zon in totaal geschenen heeft. Maar ook is te zien hoeveel regen er gemiddeld, of in een seizoen ergens in een gebied gevallen is. Ook het gedrag van de temperaturen is te zien. Dit wordt op diverse plaatsen in Nederland en elders in de wereld berekend. Al die klimaten hebben ook hun eigen kenmerken. Zo hebben we hier een zeeklimaat en even verderop, bijvoorbeeld wat verder Duitsland in, maar zeker in bijvoorbeeld Rusland een landklimaat. “Een zeeklimaat kent op temperatuurgebied niet veel extremen, maar een landklimaat wel.” Russische winters zijn daarom veel kouder dan bij ons, maar de zomers zijn er warmer.

Tot slot: Arie zal in zijn spreekbeurt op deze donderdagavond u nog veel meer meenemen in ons klimaat. Deze avond is op donderdag 24 februari a.s. en begint om 20:00 uur. Er zal vooraf een coronacheck gedaan worden. Na afloop vragen we u om een vrijwillige bijdrage.

Lees hier meer.

Hey hallo daar 👋
Leuk dat je het Hooglandse nieuws volgt.

Meld je gratis aan om elke maand de Hoogland Online maandupdate te ontvangen.

We spammen niet en in iedere update zit ook een link om af te melden. We geven je mailadres aan niemand door.

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *