De bezemactie aan de Hamseweg

Zaterdagmiddag 2 april was er bij café de Noot een bezemactie voor de gehele Hamseweg. Vele bewoners, die aan deze straat wonen, kwamen naar het terras van café de Noot om een bezem op te halen. Hiermee gingen zij deze opgeknapte straat aanvegen. Marcel Kok, een van de organisatoren, sprak hen in het bijzijn van burgemeester Bolsius iedereen toe.

..In 2018 zijn we gestart met het participatie project Hamseweg. Vanuit de gemeente hebben Raymond Snippert en Jolanda Massop ons hierin steeds goed begeleid. Wij ondernemers hebben toen gelijk om tafel gezeten om een gezamenlijke wensenlijst voor de Hamseweg op te stellen. Maar ook door bewoners zijn er goede punten bij de gemeente neergelegd.
Deze zijn positief ontvangen door de ambtenaren en toegepast in het uiteindelijke ontwerp.
Bij aanvang van de werkzaamheden op 22 maart 2021 kregen wij “Joost”. Vanuit Schoonhoven Infra hadden ze een erg leuke en sympathieke buurtcoach aan de Hamseweg gekoppeld. Hier konden bewoners van jong tot oud en ondernemers het erg goed mee vinden. Onze dank hiervoor.
Onder sturing van Gerben en onze informatie host Jolanda, ook van Schoonhoven Infra, werd er door de aannemer behoorlijk strak aan de planning gehouden. Af en toe was het spannend of er wel genoeg stenen kwamen. Maar gelukkig was medio december onze weg weer open en volledig bereikbaar.

Opening Hamseweg
Door corona konden we hier niet gelijk met zijn allen bij stil staan, maar nu het weer de goede kant opgaat willen we, uiteraard voorzichtig, een moment pakken om onze Hamseweg te openen omdat we toch echt wel heel trots zijn op het resultaat.
We hebben er bewust voor gekozen om er geen enorm openingsfeest/spektakel van te maken doordat we net weer een coronapiek hebben gepasseerd. Maar kunnen dit ook niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Daarom hebben we ons ingezet voor een bezemactie die we als ondernemers graag met jullie bewoners van de Hamseweg willen delen. Buurtbudget Hoogland en de ondernemersvereniging Hoogland hebben ons hierin willen ondersteunen waar we zeer dankbaar voor zijn.
We schenken alle aanwonenden daarom een echte Hooglandse bezem.
Zoals jullie hebben gezien is deze bezem voorzien van een gebrandmerkt logo van Hoogland en de Hooglandse kleur groen. Een mooie en blijvende herinnering aan het proces wat letterlijk voor onze voeten is uitgevoerd.

Burgemeester Bolsius
Wij zijn extra verheugd dat onze burgemeester hierbij aanwezig is. We hadden namelijk uitgezocht dat onze Hamseweg aan de bakermat staat van het ontstaan van de naamgeving van Amersfoort. Onze weg is vernoemd naar den Ham, een uitloper van de Utrechtse heuvelrug dat boven het water uitsteekt. Omdat hier in de buurt een forte ontstond (wat staat voor versterkte nederzetting) werd het Hames-forte. Dit veranderde later fonetisch in Amersfoort.
Daarom is het extra leuk als u als de sleuteldrager van Amersfoort samen met onze oudste bewoner symbolisch de Hamseweg zou willen openen. Hierna zullen we al bezemend ons verplaatsen naar de Faam om daar af te sluiten met een echte Hooglandse borrel.

Een stukje historie van buurtschap de Ham en van de Stad Amersfoort
Het gehucht Den Ham is feitelijk de naamgever geworden van de stad die er vlak bij ontstond.
Een Ham is een deel van het land dat uitsteekt boven het water. En precies op zo’n plek, op een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug is Amersfoort ontstaan. Slechts een smalle strook langs de huidige Hamseweg lag tot 4m30 boven NAP. Dit gebied heette vanouds ook niet Hoogland, maar Den Ham.
Een beschermde of versterkte nederzetting heet een forte (het Latijnse woord ‘forte’ betekent naast sterk en krachtig ook ‘niet vergankelijk’ en ‘beschermend’).
Beide componenten vindt men terug in de naam van Amersfoort: een beschermde nederzetting op een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug. Het Hames-forte veranderde fonetisch in Amersfoort.

Beeldverslag
In het beeldverslag zie je hoe deze ludieke actie verliep.

Hey hallo daar 👋
Leuk dat je het Hooglandse nieuws volgt.

Meld je gratis aan om elke maand de Hoogland Online maandupdate te ontvangen.

We spammen niet en in iedere update zit ook een link om af te melden. We geven je mailadres aan niemand door.

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *