Klimaatslim tuinieren met Anneke Beemer

Afgelopen vrijdagavond 23 februari werd in Boekhandel Riemer een boekpresentatie gehouden door Moniek de Bakker (auteur) en Anneke Beemer (fotograaf). Zij presenteerden samen hun boek Klimaatslim tuinieren. Een aantal dagen voordat het zover was spraken we fotograaf Anneke Beemer. Zij woont in Hoogland en vertelt in dit interview meer over de inhoud van het boek.

“We moeten klimaatslimmer gaan tuinieren”
Anneke begint haar verhaal. “Zoals we inmiddels allemaal wel weten, is ons klimaat aan het veranderen. Zo merk je dat het heter wordt in de zomer en natter in de winter.” Zij merkt dat ook in haar eigen tuin, die op het zuiden ligt en erg heet kan worden in de zomer. In een tuin vol tegels wordt het nog heter en kan het regenwater maar slecht weg, dit heeft hittestress en wateroverlast tot gevolg. Er zijn ruim 5,5 miljoen tuinen in Nederland, hier ligt dus een mooie kans om het heft in eigen handen te nemen en het tij te keren. Maak je tuin Klimaatslim! In dit boek is te lezen hoe je dit in eigen tuin kunt aanpakken.

“Eén en één is twee”
Zo’n twee jaar geleden werd Anneke benaderd door Uitgeverij Terra, met de vraag of ze foto’s wilde leveren voor een boek met als onderwerp ‘klimaattuinieren’. De titel ‘Klimaatslim Tuinieren’ is later ontstaan. Op haar website hadden zij de vele mooie tuinfoto’s gezien en bovendien haar betrokkenheid bij het thema klimaat. Zo is Anneke enkele jaren actief geweest voor Amersfoort Rainproof en is zij met haar fotografie sterk gefocust op onderwerpen die met klimaat en tuinieren te maken hebben. Dit bracht uitgeverij Terra bij haar. Maar toen moest er nog een auteur gevonden worden, dit is Moniek de Bakker geworden. Moniek is woonachtig in Arnhem en doet ongeveer hetzelfde werk als Anneke. Zij ontwerpt natuurvriendelijke tuinen met plaats voor plant, mens en dier. Moniek en Anneke hadden elkaar al wel vaker ontmoet en het was Anneke opgevallen dat Moniek heel leuk kan schrijven, één en één is twee en zo stonden ze samen voor een nieuw avontuur! Dan start er een heel proces, nadenken over de opzet en welke onderwerpen er aan bod moesten gaan komen. “Het was flink brainstormen.” Toen de onderwerpen en de hoofdstukindeling eenmaal definitief waren kon Moniek beginnen aan het schrijven en Anneke met fotograferen. Heel verrassend was het moment waarop tekst en foto’s bij elkaar komen in een eerste proefhoofdstuk, “dan begint het ineens echt wat te worden!” Nu de presentatie is geweest is dit boek te verkrijgen bij de reguliere boekhandel en ook online. In Hoogland en Amersfoort-Noord kun je het boek kopen bij de Bruna en bij boekhandel Riemer.

“Het is eigenlijk heel simpel!”
Na afloop van dit interview neemt Anneke u mee in een filmpje waar ze laat zien hoe ze haar eigen tuin meer Klimaatslim heeft ingericht. “Eigenlijk wil ik laten zien, dat klimaatslim tuinieren heel erg makkelijk is. Met een paar simpele maatregelen kun je al wat bijdragen. Dus haal een aantal tegels weg, zet er planten in, het liefst planten waar ook de dieren wat aan hebben. Het is eigenlijk heel simpel en dat zie en lees je in dit boek!” Bekijk de reportage:

Inmiddels is zijn de hoogtepunten van de presentatie ook te zien in deze samenvattende reportage:

De kosten van dit boek Klimaatslim tuinieren zijn € 29,99. Lees meer op de site van de uitgeverij: https://www.terralannoo.nl/nl/klimaatslim-tuinieren of breng een bezoek aan de lokale boekhandel!

Hey hallo daar 👋
Leuk dat je het Hooglandse nieuws volgt.

Meld je gratis aan om elke maand de Hoogland Online maandupdate te ontvangen.

We spammen niet en in iedere update zit ook een link om af te melden. We geven je mailadres aan niemand door.

Delen via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *